CategoriesSănătate

Te confrunți frecvent cu senzația de balonare? Iată câteva sfaturi importante!

La fel ca celelalte organe din corp, stomacul reacționează atunci când din meniul tău zilnic fac parte alimentele nesănătoase. Balonarea este unul dintre semnalele de alarmă pe care stomacul le transmite atunci când regimul tău alimentar este neadecvat. Senzația de balonare apare din cauza acumulării de gaze în intestine, într-o cantitate mai mare decât în mod normal. Persoanele care se confruntă cu balonare după ce mănâncă descriu că simt stomacul prea plin sau dureros. Chiar dacă te-ai mai confruntat cu această problemă și în trecut, trebuie să știi că balonarea excesivă îți poate influența în mod negativ viața. Dacă ești la serviciu, riști să-ți pierzi concentrarea, iar dacă ai ieșit în oraș cu prietenii, parcă nu mai ai același chef de a petrece timpul în compania lor. Dispoziția ta se schimbă când ai senzația de stomac plin sau prea greu. Alege un stil de viață sănătos și o alimentație potrivită nevoilor organismului tău. Scapă de balonare rapid!

 Cauze balonare

 Cele mai frecvente cauze ale senzației de balonare sunt gazele care se acumulează în organism. Procesul de acumulare a gazelor începe în momentul în care se descompun alimentele nedigerate sau înghițim aer. Aerul ajunge în stomac când mâncăm. Potrivit specialiștilor healthline.com, cantități mai mari de aer pot ajunge în stomac atunci când:

  • Mâncăm prea repede
  • Mestecăm gumă
  • Fumăm

Există și cauze medicale care pot să provoace balonare, precum sindromul colonului iritabil, disfuncții ale sistemului gastrointestinal, intoleranța la unele alimente, dezechilibrele hormonale, anumiți paraziți intestinali sau administrarea unor medicamente. Aceste probleme medicale cate pot provoca balonare sunt cauzate, la rândul lor, de o serie de factori precum slaba absorbție a carbohidraților, constipație, deficit sau creșteri peste limita normală a bacteriilor care alcătuiesc flora intestinală. Balonarea poate avea și alte cauze medicale precum acumularea anormală de lichid în cavitatea abdominală, simptom specific unor forme de cancer, boli de ficat sau insuficienței renale. Boala celiacă reprezintă, de asemenea, o cauză pentru balonare. O altă cauză responsabilă de apariția balonării este reprezentată de amânarea eliminării gazelor din stomac, prin procesele naturale ale organismului.

Cum scapi de balonare

Pentru ameliorarea senzației de balonare și redobândirea bunei dispoziții, trebuie eliminate cauzele. De cele mai multe ori, este nevoie să ne schimbăm stilul de viață, prin adoptarea unei alimentații corespunzătoare, benefică tractului digestiv. Este recomandată evitarea stilului de mâncat rapid sau a produselor care ne determină să înghițim mai mult aer, precum guma de mestecat. De asemenea, este potrivit să limităm consumul de băuturi acidulate sau de produse care pot crește acumularea de gaze în stomac. În această categorie de alimente intră legume precum varza, conopida, broccoli sau fasolea. O dietă bazată pe produse fără lactoză poate fi un remediu împotriva balonării.

Ameliorarea simptomelor de balonare se poate face și prin administrarea de probiotice, precum Lactoflora pentru adulți. Probioticele sunt suplimente care conțin microorganisme vii, al căror rol este de a îmbunătăți bacteriile „bune” din organism. Dacă la baza balonării stă o cauză medicală, atunci ai nevoie de un tratament adecvat pentru a înlătura efectele balonării. Unele tratamente pot include administrarea de antibiotice sau antispasmotice. Ai nevoie însă de un consult medical amănunțit, pentru ca specialiștii să poată identifica adevărata cauză a balonării.

Balonarea te poate trimite la medic

Deși pare o problemă ușor de gestionat, balonarea te poate trimite la medic. Există unele simptome de care balonarea este însoțită care ar trebui să te pună pe gânduri și să ceri sfatul specialistului. Dacă te confrunți cu durere abdominală care durează mai multe zile, febră, diaree, arsuri în capul pieptului sau scăderi bruște ale greutății corporale, atunci este timpul să ceri sfatul unui specialist. Doar în baza unei anamneze complete, medicii te pot ajuta să scapi de aceste probleme medicale. Sănătatea este importantă, așa că mergi la medic dacă organismul tău îți arată că este timpul pentru un consult.