CategoriesSănătate

Diareea calatorului. Care sunt cauzele și cum o poți ameliora

Este perioada vacanțelor, iar mulți aleg destinații exotice pentru a-și petrece concediul. Țări precum Thailanda, Republica Dominicană sau Filipine au devenit din ce în ce mai populare printre turiști, în ultimii ani. Atunci când vizitezi un loc ale cărui climă, mâncare și practici sanitare sunt diferite de cele cu care ești obișnuit, există un risc mai mare de a dezvolta așa-numita diaree a călătorului. Află cum se manifestă aceasta, care sunt cauzele și cum o poți preveni!

Ce înseamnă diareea călătorului. Cauze și simptome

Diareea călătorului este o afecțiune digestivă care se manifestă prin scaune moi și și crampe abdominale. De regulă, este cauzată de mâncare sau băuturi contaminate. Chiar dacă nu este o afecțiune gravă, ea creează senzații neplăcute. Diareea călătorului poate debuta brusc în timp ce călătorești sau atunci când te întorci acasă. În majoritatea cazurilor, starea se îmbunătățește într-o zi sau două, fără tratament, iar într-o săptămână recuperarea este completă, arată https://www.mayoclinic.org/.

Simptome diareea călătorului:

  • Scaune moi sau lichide de trei sau mai multe ori pe zi
  • Nevoia urgentă de a defeca
  • Crampe abdominale
  • Greață
  • Amețeli
  • Febră

Uneori, unele persoane se confruntă și cu deshidratare, stare de vomă, febră sau durere acută la nivel abdominal sau rectal. Dacă tu sau copilul tău aveți aceste simptome sau dacă diareea persistă timp de mai multe zile, trebuie să vă adresați medicului.

Cum previi diareea călătorului

Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, trebuie să acorzi atenție alimentelor și băuturilor pe care le consumi atunci când ești în vacanță. Pentru a preveni apariția diareii călătorului, e important să respecți două reguli principale:

Alege cu atenție mâncarea pe care vrei să o consumi

Mănâncă doar preparate care sunt pregătite la temperatură înaltă și servite fierbinți. Evită preparatele din localurile tip autoservire. Consumă fructe și legume pe care le-ai spălat sau curățat de coajă tu însuți. Consumă doar băuturi îmbuteliate și evită gheața, deoarece poate proveni din apă care nu e curată.

Spală-te frecvent pe mâini

E important să te speli cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ai fost la toaletă și înainte să mănânci. Dacă nu ai la dispoziție apă și săpun, folosește un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. De asemenea, încearcă să nu îți atingi fața cu mâinile.

Cum poți ameliora diareea călătorului

  • Bea multe lichide. Dacă te confrunți cu diaree, e important să rămâi hidratat. Bea multe lichide, din surse sigure!
  • Evită cafeaua, alcoolul și produsele lactate. Acestea pot înrăutăți simptomele sau pot contribui la pierderea de fluide.
  • Adresează-te medicului dacă te confrunți cu diaree severă care durează mai mult de câteva zile, dacă senzația de deshidratare este intensă sau dacă ai febră mai mare de 39 de grade.

De asemenea, atunci când apar tulburări intestinale manifestate prin scaune diareice, îți recomandăm Lactoflora ProRegular.