CategoriesSănătate

Încearcă să eviți alimentele care provoacă arsuri gastrice. Iată câteva exemple!

Arsurile gastrice apar de obicei după consumul anumitor alimente. Ele se manifestă printr-o senzație de disconfort în zona stomacului și gâtului, iar pentru unele persoanele arsurile gastrice sunt însoțite și de un gust amar. Alte simptome care pot însoți arsurile gastrice sunt sughițul sau tusea, balonarea sau respirația urât mirositoare.

Află mai departe ce cauzează arsurile gastrice, ce alimente ar trebui să eviți și care sunt alimentele recomandate pentru a preveni apariția acestor simptome!

Ce sunt arsurile gastrice

Arsurile gastrice se manifestă prin senzația de disconfort și usturime la nivelul stomacului, pieptului și gâtului. Acestea apar de obicei după masă, seara, sau în timpul repausului. Dacă apar frecvent sau îți afectează stilul de viață, ele pot fi simptome ale unor afecțiuni pentru care trebuie să consulți medicul de specialitate.

Iată cum se manifestă arsurile gastrice:

  • senzație de disconfort sau usturime după consumul unor alimente
  • un gust amar în gură

Dacă aceste simptome apar mai des de două ori pe săptămână, ai dificultăți la înghițire, te confrunți cu greață sau stări de vomă și pierzi în greutate din cauza apetitului scăzut, este nevoie să te adresezi unui medic, care va identifica cauza problemei.

Cauzele arsurilor gastrice

Arsurile gastrice apar când acidul gastric pătrunde în esofag. În mod normal, când înghițim mâncarea, mușchiul din jurul bazei esofagului se relaxează, permițând alimentelor să ajungă în stomac, apoi se contractă din nou. Dacă acest mușchi nu funcționează corespunzător, acidul gastric ajunge din nou în esofag (reflux gastroesofagian), ceea ce determină apariția arsurilor gastrice. Senzația se acutizează de obicei în poziția de repaus.

Potrivit mayoclinic.org, cauza arsurilor gastrice este în general consumul acestor alimente:

  • mâncărurile condimentate
  • ceapa
  • citricele
  • produsele pe bază de roșii, cum ar fi ketchup-ul
  • preparatele prăjite sau care conțin multă grăsime
  • alcoolul, băuturile acidulate, cafeaua sau alte băuturi ce conțin cofeină

Dacă te confrunți deseori cu apariția arsurilor gastrice, este recomandat consumul cu moderație al acestor alimente. De asemenea, este bine să eviți consumul lor seara sau înainte de somn, pentru ca acidul să nu urce spre esofag atunci când stai întins.

Alimente recomandate

Din fericire, există multe alimente pe care le poți consuma pentru a preveni apariția arsurilor gastrice. Hopkinsmedicine.org pune la dispoziție lista alimentelor care nu ar trebui să ne lipsească din bucătărie:

Alimente bogate în fibre: cu ajutorul lor, obții repede senzația de sațietate, astfel că nu vei mânca în exces și vei evita apariția arsurilor gastrice. Exemple:

  • Ovăz, cușcuș, orez brun
  • Cartofi dulci, morcovi și sfeclă
  • Sparanghel, broccoli, fasole verde

Alimente alcaline: acestea au un pH mai mare, ceea ce contribuie la reducerea acidității gastrice. Exemple de fructe și legume alcaline:

  • Banane
  • Pepene
  • Conopidă
  • Fenicul
  • Nuci

Dacă te confrunți cu arsuri gastrice, îți recomandăm Lactoflora ProGastro, un complex de bacterii benefice și extracte vegetale ce contribuie la normalizarea producţiei de acid gastric şi la reducerea senzaţiei de arsură.

Surse:

Heartburn – Symptoms and causes – Mayo Clinic

GERD Diet: Foods That Help with Acid Reflux (Heartburn) | Johns Hopkins Medicine