CategoriesSănătate

Cum evităm problemele digestive de sărbători

Te simți bine atunci când întreaga familie este împreună la masa de sărbători. Ai pregătit cu multă dragoste toate preparatele pe care cei dragi le preferă. Consumați-le însă cu responsabilitate, pentru că riscați să aveți probleme digestive.

 Ce este indigestia?

 Una dintre cel mai des întâlnite probleme digestive în perioada sărbătorilor de iarnă este indigestia. Ea apare din cauza consumului excesiv de alimente, bogate în grăsimi, susțin specialiștii healthline.com. Pentru a evita riscul de disconfort alimentar, este bine ca după fiecare masă să faceți exerciții fizice. Persoanele care fumează sau care consumă alcool în exces au o predispoziție pentru indigestie. Cele mai frecvente simptome ale indigestiei sunt refluxul gastric sau durerile de stomac. De asemenea, în unele cazuri, cei diagnosticați cu indigestie pot avea stări de vomă, balonare sau dureri de cap.

Cum evităm problemele digestive

 Pentru a evita problemele digestive în perioada sărbătorilor, trebuie să avem grijă la alimentație. Mâncărurile bogate în grăsimi trebuie consumate cu moderație. De asemenea, este important să respectăm mesele principale ale zilei. Mai mult decât atât, este recomandat să mâncăm puțin și des. Astfel, tentația de a consuma o cantitate mare de alimente într-un timp scurt va dispărea. Stomacul va putea să digere mai bine toate alimentele, iar riscul ca indigestia să ne strice dispoziția de sărbători se va diminua considerabil.

 Evitați excesul de alcool

 Consumul excesiv de alcool poate cauza probleme digestive. Băuturile care conțin alcool pot irita mucoasa stomacului. De asemenea, provoacă secreția în exces a acidului gastric. Din această cauză, persoanele tentate să consume mai mult alcool au stări de greață. De asemenea, excesul de alcool poate provoca și probleme digestive serioase precum ulcerul gastric. Mai mult, alcool poate încetini viteza cu care alimentele circulă în intestine. Din cauza acestui proces, persoanele care beau alcool în exces se pot confrunta cu diaree.

 Evitați băuturile carbogazoase

 Băuturile carbogazoase sunt trecute pe lista alimentelor nesănătoase și care pot provoca probleme digestive. Acestea nu au o valoare nutritivă și nu conțin substanțe benefice organismului, fiind preparate din apă și zahăr. Consumate în exces, pot provoca obezitate. Băuturile carbogazoase pot fi responsabile și de apariția arsurilor stomacale, mai ales dacă sunt consumate înainte de masă, pe stomacul gol. De asemenea, aceste băuturi pot da peste cap buna funcționare a întregului sistem digestiv. Odată ajunse în stomac, băuturile carbogazoase împiedică digestia corespunzătoare a alimentelor, iar din această cauză apar probleme precum indigestia sau balonarea. Atunci când balonarea vă creează probleme digestive, vă recomandăm Lactoflora ProDigest. Contribuie la normalizarea producției de gaze și sprijină funcționarea normală a procesului de digestie.

Combinații alimentare nepotrivite

Pe lângă bucuria reîntâlnirii cu persoanele dragi, sărbătorile de iarnă aduc și mese îmbelșugate. Unele combinații alimentare sunt nepotrivite și pot provoca probleme digestive. Iată câteva dintre ele:

Carne și cartofi – friptura cu garnitură de cartofi este nelipsită de pe masa de sărbători. Această combinație alimentară este nepotrivită și poate provoca dureri abdominale. Problema este generată de felul în care stomacul și intestinele absorb amidonul din cartofi și proteinele din carne. Cea mai bună combinație, pentru a nu avea probleme digestive de sărbători, este friptura cu salatele de legume.

Desertul combinat cu vin – foarte multe persoane, mai ales de sărbători, combină desertul și vinul. Combinația este considerată nepotrivită deoarece alcoolul interferează cu zahărul, făcând ca nivelul de insulină să crească. Dincolo de problemele de metabolism, din cauza acestei combinații putem avea probleme digestive, precum durerile de stomac. Vinul trebuie consumat doar cu alimente care au indice glicemic scăzut, precum fructele sau migdalele.

Fructele transformate în desert – uneori, locul desertului la masa de sărbători este luat de fructe. Această alegere reprezintă o combinație alimentară mai puțin sănătoasă, deoarece provoacă probleme digestive. Fructele nu trebuie considerate desert și, mai mult decât atât, trebuie consumate la o distanță de câteva ore după masă. În caz contrar, din cauza fermentării în stomac, pot provoca balonare sau indigestie.