CategoriesSănătate

3 idei de mic dejun pentru dimineți fericite

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, pe bună dreptate. Micul dejun furnizează cantitatea de glucoză necesară pentru a-ți oferi un plus de energie, oferind în același timp organismului nutrienții esențiali pentru o bună funcționare.

Pe termen scurt, micul dejun îți îmbunătățește capacitatea de concentrare, iar pe termen lung, ajută la menținerea unei greutăți optime și la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip sau afecțiuni ale inimii, arată www.betterhealth.vic.gov.au. În ciuda acestor beneficii, multe persoane sar peste această masă, fie pentru că nu au timp, fie pentru că preferă să bea doar o cafea dimineața.

Importanța micului dejun

Energie

Sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta este absorbită din carbohidrații pe care îi consumi. În perioada în care nu consumi alimente, cum ar fi pe timpul nopții, ficatul descompune glicogenul și îl eliberează ca glucoză în fluxul sanguin, astfel încât nivelul de zahăr din sânge să rămână stabil. Această funcție este importantă în special pentru creier, care se bazează în principal pe glucoză pentru energie.

Dimineața, după un interval chiar și de 12 ore în care nu ai mâncat, rezervele de glicogen sunt scăzute. După ce toată energia din aceste rezerve de glicogen este consumată, organismul începe să descompună acizii grași pentru a produce energia de care are nevoie. Însă, fără carbohidrați, oxidarea acizilor grași are loc doar parțial, ceea ce poate reduce nivelurile de energie.

De aceea, micul dejun crește energia organismului și reface nivelurile de glicogen, pregătindu-ți metabolismul pentru o nouă zi. Studiile arată că cei care obișnuiesc să ia micul dejun sunt mai energici decât cei care iau prima masă mai târziu.

Vitamine, minerale și nutrienți esențiali 

Alimentele obișnuite care compun un mic dejun sănătos sunt bogate în calciu, fier, vitaminele B și fibre. Micul dejun furnizează o mare cantitate de nutrienți necesari.

Controlul greutății

Cei care obișnuiesc să ia micul dejun au un risc mai scăzut de a suferi de obezitate sau de a deveni supraponderali. Cercetările semnalează faptul că micul dejun ajută la controlul greutății deoarece acesta previne fluctuațiile puternice ale nivelurilor de glocoză din sânge, ajutând la controlul poftei de mâncare.

Stimulează puterea creierului

Atunci când sari peste micul dejun, poți simți că ai dificultăți de concentrare, iar asta se întâmplă deoarece creierul nu a primit suficientă energie (glucoză) pentru o funcționare optimă. Studiile sugerează că cei care nu iau micul dejun pot avea probleme legate de atenție, concentrare și memorie. Totodată, copiii și adolescenții care iau în mod regulat micul dejun au rezultate mai bune la școală decât cei care sar peste această masa, arată www.betterhealth.vic.gov.au.

Poate reduce riscul de îmbolnăvire

Un mic dejun sănătos se poate traduce și printr-un risc scăzut de obezitate și diabet de tip 2. Există și dovezi care susțin teoria conform căreia cei care sar peste micul dejun au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, arată sursa citată.

Iată câteva idei de mic dejun care îți pot da energia necesară!

1. Mic dejun dulce și consistent: terci de ovăz cu zmeură și migdale

Una dintre cele mai apreciate cereale este ovăzul. Oferă un aport important de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B1, B5 și E, acid folic, magneziu, fosfor, cupru, fier și zinc. La rândul ei, zmeura conține antioxidanți, vitamina C și magneziu, având totodată proprietăți antiinflamatoare și fortificând sistemul imunitar. Pe lângă un gust deosebit, migdalele sunt apreciate și pentru proprietățile lor: aduc energie, protejează pielea, susțin sănătatea inimii și a sistemului digestiv. Așadar, o combinație senzațională de gusturi îți va aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate.

2. Mic dejun sărat și consistent: ouă cu bacon

O rețetă de mic dejun apreciată în special în Statele Unite, dar nu numai! Ouăle cu bacon oferă o cantitate mare de proteine la începutul zilei, ajutându-te să te simți sătul pentru un interval mai mare de timp. Chiar dacă nu este recomandat consumul lor în fiecare zi, ouăle cu bacon consumate de câteva ori pe săptămână pot aduce beneficii organismului. Baconul conține acid oleic, în timp ce ouăle au un conținut ridicat de proteine. 

3. Mic dejun rapid și consistent: avocado toast cu ou

În ultimii ani, avocado a devenit o adevărată „vedetă“, datorită versatilității sale, dar mai ales beneficiilor pe care le are pentru organism. Pe lângă grăsimi sănătoase, acest fruct conține vitamina K, acid folic, vitamina C, potasiu, vitamina B5, vitamina B6, vitamina E, magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor și vitaminele A, B1, B2 și B3, acizi grași Omega-3. Suficiente motive pentru a-l include într-un mic dejun sănătos!

Alimentația și echilibrul florei intestinale

O dietă bazată pe alimente sănătoase asigură echilibrul florei intestinale. Atunci când alimentația ta nu conține nutrienți prețioși și esențiali pentru buna funcționare a organismului, apare dezechilibrul florei intestinale (microbiotă). Acest dezechilibru poartă numele de disbiotă și se manifestă prin diferite tulburări digestive. Gama de sinbiotice și probiotice Lactoflora restabilește echilibrul florei intestinale, ajutând astfel la funcționarea optimă a sistemului digestiv.