CategoriesSănătate

Cum să revii la o dietă echilibrată după excesul alimentar din timpul sărbătorilor

Mesele copioase din timpul sărbătorilor au fost o ocazie excelentă de reconectare cu familia, însă meniul tradițional specific acestei perioade, bogat în zaharuri care încetinesc digestia, a avut probabil efecte negative asupra echilibrului tău digestiv. Află mai departe ce poți face pentru a reveni la un regim alimentar sănătos!

Ia-o treptat!

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când vrem să eliminăm obiceiurile alimentare nesănătoase este să renunțăm brusc și în totalitate la mâncărurile pe care le considerăm a fi nepotrivite. Unii nutriționiști recomandă însă să facem acest lucru treptat. O metodă eficientă este să înlocuim anumite ingrediente din preparatele preferate. De exemplu, dacă pastele sunt o „plăcere vinovată“, putem înlocui brânza cu un sos vegan din caju, pentru a elimina astfel grăsimile saturate, iar în loc de unt putem opta pentru ulei de măsline.

Include fibre în alimentația ta!

De multe ori, după o masă plină de zaharuri și grăsimi nu simțim sațietate, din cauză că aceste preparate nu conțin fibre și proteine care să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge și să potolească senzația de foame. În schimb, atunci când consumăm legume și fructe, cereale integrale, fasole și alte proteine vegetale ne bucurăm de senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă. Recomandarea multor nutriționiști sunt smoothie-urile din legume verzi, pline de vitamine și nutrienți esențiali.

Ia gustări sănătoase!

Dacă îți este greu să reziști unui snack între mese, asigură-te că ai la îndemână gustări sănătoase. Este un plan de rezervă care te va ajuta să îți satisfaci pofta de a ronțăi ceva între mese.

Fă mișcare!

Când vorbim de un stil de viață sănătos, alimentația și mișcarea sunt puternic conectate. În perioadele de exces alimentar, metabolismul este încetinit iar organismul nu își mai folosește eficient energia, deoarece consumăm mai multe calorii decât folosim. Mișcarea poate accelera metabolismul – nu doar în direcția arderii caloriilor, ci și pentru a reînvăța corpul să folosească în mod eficient carbohidrații.

Hidratează-te!

După masă, un pahar de apă contribuie la eliminarea excesului de sare. Totodată, apa reduce riscul de constipație. E important să bem suficientă apă pe tot parcursul zilei, astfel încât să ne menținem un nivel optim de hidratare.

Evită băuturile acidulate!

După o perioadă de exces alimentar, băuturile carbogazoase nu sunt o idee bună. Acidul acestora poate încărca sistemul digestiv, ceea ce duce la apariția senzației de balonare.

Mănâncă încet!

Sunt necesare 20 de minute pentru ca senzația de sațietate să ajungă la creier. Atunci când mâncăm prea mult în 10 minute, creierul nu a procesat încă această senzație, astfel că avem tendința de a continua să consumăm alimente. Soluția este să mâncăm încet – vom avea astfel avantajul de a consuma mai puține calorii și ne vom simți mai bine după masă.

Consumă alimente sănătoase!

În locul preparatelor bogate în grăsimi, ne putem bucura de mai multă mâncare, cu mai puține calorii. De exemplu, putem opta pentru broccoli ca garnitură, în locul cartofilor prăjiți, sau pentru pâine din cereale integrale în locul pâinii albe. Astfel, ne vom bucura de senzația de sațietate pentru mai mult timp și vom mânca mai puțin pe parcursul unei zile.

Alte alimente care te vor ajuta să-ți recapeți echilibrul digestiv după o perioadă de excese sunt iaurtul, bananele, ovăzul, ceaiul verde, nucile sau spanacul.

Totodată, de mare ajutor în susținerea echilibrului digestiv sunt sinbioticele și probioticele. Încearcă produsele Lactoflora, destinate sănătății florei intestinale!