Un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și o alimentație bogată în nutrienți și vitamine, ne ajută să păstrăm echilibrul florei intestinale. Aceasta reprezintă totalitatea celulelor microbiene și bacteriene care trăiesc în intenstin.
Rolul florei intestinale este de a preveni înmulțirea microorganismelor care pot provoca boli, de a întări sistemul imunitar sau de a preveni procesele inflamatorii. De asemenea, flora intestinală ajută la sintetizarea vitaminelor și sprijină absorbția mineralelor și procesele metabolice.
Dezechilibrele produse la nivelul florei intestinale pot avea efecte mai puțin plăcute pentru organism. Tocmai de aceea, este recomandat ca echilibrul florei intestinale să nu fie perturbat. Alimentația influențează în mod direct flora intestinală și, pentru a nu avea probleme de sănătate, trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm. Un regim alimentar bazat pe fructe și legume, proteine sănătoase și multe fibre va asigura echilibrul de care flora intestinală are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile în mod corespunzător.
Tot ceea ce mâncăm are impact direct asupra florei intestinale, așa că o mai mare atenție cu privire la alimentație ne-ar putea ajuta să păstrăm echilibrul florei intestinale. Fibrele alimentare reprezintă principala sursă de hrană pentru flora intestinală. Un aport ridicat de fibre ajută la creșterea numărului de bacterii benefice pentru organism, diminuând impactul celor dăunătoare. Astfel se păstrează un echilibru benefic pentru microflora intestinală. Un studiu al Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”arată faptul că și apa are un rol important în menținerea echilibrului florei intestinale. Rolul apei este de a transporta substanțele nutritive ale corpului și de a ajuta celulele să elimine reziduurile și toxinele.
„Cum organismul nu face rezerve de apă, este nevoie continuu de apă ca să fie înlocuite pierderile prin transpiraţie, excreţie şi respiraţie. Experţii recomandă în jur de 8 pahare pe zi, dar în perioada de caniculă e nevoie de mai mult. Apa se bea înainte de apariţia setei, întrucât aceasta este primul semn al deshidratării”, se arată în respectivul studiu. De asemenea, specialiștii din cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” susțin că vitamina A, becarotenul, vitamina C sau seleniul, substanțe nutritive care intră în compoziția fructelor și legumelor, influențează în mod benefic flora intestinală.
Există și alimente pe care trebuie să le consumăm cu moderație, pentru a nu deregla funcționarea florei intestinale. Dulciurile rafinate, alimentele intens procesate, produsele care conțin conservanți și aditivi sau alimentele prăjite pot avea afecta flora intestinală.
Grăsimile consumate în exces provoacă o creștere în exces a bacteriilor dăunătoare și afectează microflora intestinală. Proteinele din carnea roșie influențează bacteriile dăunătoare, în timp ce proteinele vegetale, în special cele din mazărea verde, ajută la creșterea bacteriilor sănătoase din flora intestinală.
Cum apare dezechilibrul florei intestinale?
În practica medicală, dezechilibrul florei intestinale poartă numele de „disbioză”. Această problemă poate fi cauzată de mai mulți factori, alimentația fiind unul dintre ele. Mâncatul „pe fugă” sau alimentația săracă în nutrienți benefici pentru flora intestinală pot crea dezechilibre la nivelul intestinului și afectează microflora intestinală. Tocmai de aceea, alimentele sănătoase, bogate în nutrienți prietenoși cu flora intestinală, trebuie consumate în fiecare zi.
Pe lângă alimentație, și stresul poate afecta flora intestinală. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii și publicat de Centrul Național de Informații în Biotehnologie arată că un număr impresionat de neuroni joacă un rol important în procesul de digestie și controlează tractul intestinal, având efecte asupra microflorei intestinale. În perioadele stresante ale unei zile, orice dezechilibru provocat acestor celule neuronale are impact direct asupra intestinului și, implicit, asupra florei intestinale.
Există mai multe simptome ce indică dezechilibrul florei intestinale. Acestea sunt:
- Balonarea
- Intoleranța alimentară
- Erupțiile cutanate
- Dificultăți în eliminarea kilogramelor în plus
Pentru a păstra echilibrul pe care îl are flora intestinală, este important să avem un stil de viață lipsit de stres și să mâncăm corespunzător. Gama completă de sinbiotice și probiotice Lactoflora ajută la păstrarea echilibrului florei intestinale pe termen lung.