Trilioane de bacterii trăiesc în sistemul digestiv uman. Împreună, ele formează flora intestinală sau microbiota. Aceste bacterii au un rol important în menținerea sănătății, ele ajutând la metabolizarea hranei și oferind protecție în fața bolilor, arată https://www.healthline.com/.
Un studiu realizat în 2019 de cercetătorii de la Centrul Universitar Medical Groningen a scos în evidență faptul că anumite diete, cum este cea mediteraneeană, sunt asociate cu niveluri mari ale acestor bacterii benefice prezente în intestine. Printre alimentele care fac parte din dieta mediteraneeană se numără fructele, legumele, nucile și peștele.
La studiul cercetătorilor din Olanda au participat peste 1.400 de persoane, cărora le-au fost analizate obiceiurile alimentare. Potrivit oamenilor de știință, dieta mediteraneeană, bazată pe o varietate de plante și legume, este asociată cu un nivel scăzut al markerilor inflamatori, jucând joacă un rol important în apărarea organismului în fața bolilor inflamatorii intestinale, potrivit https://www.healthline.com/.
În schimb, un regim alimentar bogat în carne, zahăr rafinat și preparate de tip fast-food este asociat cu niveluri scăzute de bacterii bune din intestine și cu niveluri ridicate ale markerilor inflamatorii, arată sursa citată.
Oamenii de știință de la Centrul Medical Universitar Groningen vor continua studiul cu privire la efectele dietei mediteraneene, urmând ca cercetarea lor să se axeze asupra efectelor acestui regim asupra persoanelor care suferă de boala Crohn.
Pentru a-ți restabili echilibrul florei intestinale printr-un aport de bacterii benefice, îți recomandăm Lactoflora ProGastro, supliment alimentar cu ingrediente de origine naturală.