CategoriesSănătate

Stil de viață sănătos și cum să atingi starea de bine

Auzi des (poate prea des) sintagma „stil de viață sănătos.” Emisiuni televizate, reviste glossy, podcasturi pe YouTube, postări pe Instagram – toate abordează tema vieții verzi. Însă ce înseamnă, mai exact, un stil de viață sănătos? Intuim cu toții că se bazează, în mare parte, pe alimentație cât mai „curată” și pe activitate fizică regulată. Însă grija de sine, terapia și meditația joacă un rol la fel de important. Află mai multe despre cum poți adopta un stil de viață sănătos, de la produsele consumate la gândurile pe care le cultivi și energia pe care o emani.

Ce este, mai exact, un stil de viață sănătos?

Potrivit studiilor, există patru obiceiuri care prezintă unimpact major asupra reducerii riscului de deces prematur. Iată cum au fost definite și măsurate aceste obiceiuri sănătoase:

1. Dieta sănătoasă, care înseamnă mai mult decât consumul de alimente nutritive (fructe, nuci, cereale integrale, grăsimi sănătoase și acizi grași omega-3) și evitarea alimentelor nesănătoase (carnea roșie și procesată, produse bogate în zahăr, sodiu sau grăsimi). A mânca sănătos înseamnă a mânca variat și ponderat, a mânca în tihnă și nu pe fugă sau în fața televizorului, a mesteca bine mâncarea și nu a o înghiți mecanic. Pot părea mici detalii, însă toți acești factori asigură o bună digestie.

2. Activitatea fizică regulată, care, pentru a fi benefică, trebuie să primească aprobarea medicului specialist. Joggingul, de exemplu, nu este sănătos pentru toată lumea, întrucât persoanele cu afecțiuni articulare își pot deteriora articulațiile și înrăutăți starea de sănătate. Fiecare persoană trebuie să practice o activitate fizică potrivită condiției de sănătate, durata activitiății fizice trebuie să fie de minimum 30 de minute pe zi, iar nivelul activității fizice trebuie să fie moderat până la intens.

3. Renunțarea la fumat, care poate fi dificilă, dar nu imposibilă. Se spune că nu îți poți alege adicția, dar poți decide să spui stop. Există o varietate de produse, metode și resurse cu ajutorul cărora poți renunța la acest obicei nociv.

4. Consumul moderat de alcool, care este benefic pentru sănătate și asociat cu o mai bună sănătate a inimii şi cu o longevitate crescută.

Cum rămâne cu sănătatea psihică?

Într-adevăr, alimentația și sportul sunt elemente-cheie atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos. Însă cu sănătatea psihică cum rămâne? Gândurile, emoțiile, energia și dispoziția trebuie antrenate astfel încât să susţină, nu să împiedice dezvoltarea personală. 

  • Stresul este adesea inevitabil, dar să conștientizezi factorii care îți declanșează stresul și să știi cum să faci față este esențial în menținerea unei sănătăți mintale bune. Probleme, deadline-uri și situații neplăcute vor apărea întotdeauna, important este cum alegi tu să reacționezi la ele. Totul este trecător și rezolvabil, așa că alege să-ți păstrezi pozitivismul și să primești orice ți se întâmplă.
  • Oricât de încărcat ai avea programul, organizează-te în așa fel încât să ai timp pentru tine. Fă ceva ce îți place, fie că este vorba de o plimbare, lectură sau dezvoltarea unei pasiuni.  Dacă nu ne petrecem timp făcând lucruri care ne bucură, tindem să devenim iritabili și nefericiți.
  • Dacă simți că nimic nu funcționează pentru a te înveseli, nu te teme să ceri ajutorul unui specialist. Una dintre cele mai importante modalități de a te menține sănătos mintal este să recunoști când nu te simți bine și să știi când să ceri ajutor. Toți oamenii pot cădea pradă stresului, anxietății sau depresiei și este perfect în regulă să soliciți ajutor.

Sănătate de la interior la exterior

Sănătatea începe din interior. Tocmai de aceea, orice consumi se reflectă la exterior. Hidratarea corespunzătoare se reflectă în strălucirea și sănătatea pielii. Alimentația sănătoasă și echilibrul florei intestinale se reflectă în imunitatea puternică. Activitățile care îți aduc fericire se reflectă în energia și bunăstarea generală. Indiferent de așteptările sau nevoile oamenilor din jurul tău, prioritizează-ți starea de bine. Înainte de oricine, tu ești cea mai importantă persoană din viața ta 😊

Referințe:

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, What is a standard drink?
The population health benefits of a healthy lifestyle: Life expectancy increased and onset of disability delayed. Health Affairs, August 2017.
The combined effects of healthy lifestyle behaviors on all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Preventive Medicine, September 2012.
The US Food and Drug Administration (FDA) Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act- An Overview