Flora intestinală are un rol esențial în ceea ce privește sănătatea, deoarece previne răspândirea bacteriilor și microbilor. Corpul uman găzduiește miliarde de microorganisme, unele benefice, altele dăunătoare. Acestea au evoluat odată cu oamenii, sunt parte componentă a vieții lor și îndeplinesc o serie de funcții vitale. Microorganismele sunt atât de mici, încât reprezintă numai 2%-3% din greutatea totală a unei persoane, deși depășesc cu mult numărul celulelor. Drept urmare, fiecare persoană găzduiește între 10 și 100 de trilioane de celule microbiene, aflate într-o relație simbiotică. Cercetările moderne au evidențiat importanța bacteriilor benefice; în situația existenței unor dezechilibre, în corpul uman pot apărea afecțiuni medicale, precum: astm, boală celiacă, colită, diabet, probleme cardiace, malnutriție sau obezitate, potrivit www.medicalnewstoday.com.
Ce este flora intestinală?
Flora intestinală constituie ansamblul de microorganisme prezente la nivelul tubului digestiv și conține peste 3 milioane de gene. Oamenii de știință o definesc ca pe un ansamblu de microorganisme (toate bacteriile, arheele, eucariotele și virusurile) prezente într-un anumit mediu, potrivit www.gutmicrobiotaforhealth.com. Așadar, flora intestinală a fiecărui individ este unică și contribuie semnificativ, spre exemplu, la modul în care boala este combătută și mâncarea digerată. De asemenea, flora intestinală are un rol important în ceea ce privește starea de spirit și aspectele psihologice, arată www.medicalnewstoday.com.
Ce știm despre flora intestinală?
Flora intestinală este formată atât din bacterii benefice organismului uman, cât și dăunătoare. Acestea se află într-un echilibru, în sensul că primele nu le permit celorlalte să se înmulțească și să părăsească tubul digestiv pentru a ajunge în sânge.
Potrivit www.medicalnewstoday.com, tubul digestiv este alcătuit din două tipuri de floră:
- de fermentație (85%) – descompune fibrele alimentare dure ce nu pot fi digerate de către acidul gastric;
- de putrefacție (15%) – degradează alimentele care au ajuns nedigerate la nivelul colonului.
Importanța florei intestinale
Flora intestinală are un rol crucial pentru sănătate, deoarece controlează procesul de digestie și susține sistemul imunitar. Un dezechilibru al microorganismelor din intestin poate duce la creșterea greutății, a glicemiei, a colesterolului și apariția diverselor tulburări. Tocmai de aceea este important să ai o alimentație sănătoasă, care să includă fructe, legume, cereale integrale și produse de fermentație. Astfel, păstrezi în armonie sau refaci flora intestinală distrusă.
Beneficiile florei intestinale
Există patru aspecte importante care aduc beneficii pentru flora intestinală, iar aceasta la rândul ei pentru sănătatea generală. Acestea sunt prezentate de www.medicalnewstoday.com.
- Nutriția. În afară de obținerea energiei din alimente, bacteriile intestinale sunt esențiale pentru producerea nutrienților prin digestia reziduurilor alimentare. Acestea descompun moleculele complexe din carne și legume, iar fără ajutorul lor, celuloza plantelor ar fi nedigerabilă.
- Imunitatea. La naștere, tubul digestiv al unui nou-născut este steril; colonizarea lui începe odată cu prima alimentație. Astfel se formează un mecanism defensiv vital, care învață să răspundă la microbi după ce i-a întâlnit.
- Comportamentul. Există studii care au stabilit legături între flora intestinală și tulburările psihologice (depresie, autism). Pare ciudat, însă nu este, pentru că orice dezechilibru din organismul uman transmite informația la creier și, astfel, pot apărea probleme.
- Boala. O diversitate redusă la nivel intestinal nu oferă o imunitate sporită corpului și astfel poate fi favorizată apariția unor boli, cum ar fi: colita ulcerativă, obezitatea și diabetul de tip 2. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate, este importantă schimbarea dietei, prin includerea de alimente care refac flora intestinală (prebiotice, probiotice și suplimente alimentare).
Cum restabilim echilibrul florei intestinale
Grija pentru sănătatea intestinului și menținerea unui echilibru între microorganisme sunt esențiale. Cum se reface flora intestinală? Iată câteva recomandări:
- consumă prebiotice, probiotice și alimente obținute prin fermentație (kefir, varză murată, ș.a.);
- include în alimentație cereale integrale, banane, usturoi, ceapă și/sau sparanghel;
- elimină pe cât posibil zahărul și îndulcitorii;
- evită stresul;
- administrează antibiotice doar dacă este necesar;
- fă sport;
- odihnește-te suficient;
- renunță la fumat.
- utilizează Lactoflora, pentru restabilirea echilibrului microbiotei intestinale, esențial pentru buna funcționare a sistemului digestiv.