Ce este diareea
Diareea reprezintă o dereglare a tranzitului intestinal ce constă în creșterea frecvenţei scaunelor, cu o consistenţă moale sau apoasă (3 scaune pe zi).
Tipuri de diaree
Diareea poate fi acută sau cronică. Dacă diareea durează doar o zi sau două, este vorba de un episod izolat.
Diareea acută presupune ca aceste episoade durează mai mult de două zile.
Daca situația se întinde pe o perioadă mai lungă (săptămâni), vorbim deja de diaree cronică, iar această afecțiune poate fi semnul unor probleme de sănătate mai grave.
Uneori, simptomele apar în timpul vacanțelor (diareea călătorului). De obicei, au această afecțiune persoanele care călătoresc în țări exotice sau subdezvoltate și unde sursele de apă (sau alimentele) sunt contaminate.
Cauze
- bacterii: E.coli, Salmonella, Shigella, Vibrio cholerae, Yersinia enterocolitica, Campylobacter etc.;
- virusuri;
- paraziţi.
Transmiterea se face prin contactul cu agentul infecțios provenit de la o persoană care este deja bolnavă sau din apă/ alimente contaminate.
- intoleranţă alimentară la lactoză sau gluten;
- reacţii adverse la medicamente (antibiotice, suplimente cu magneziu, antihipertensive);,
- intoxicaţii cu substanţe toxice;
- afecţiuni intestinale inflamatorii (colon iritabil, boala Crohn);
- postintervenţii chirurgicale, radioterapie/chimioterapie.
Simptome
Simptomele diareii sunt urmatoarele:
- 01. Crampe abdominale
- 02. Balonare
- 03. Nevoia de a merge la baie
Dacă se instalează, înseamnă că în organism există o infecție.
Înseamnă că există o hemoragie la nivelul tranzitului intestinal. Medicul specialist va trage probabil concluzia că pacientul are o boală inflamatorie intestinală.
Aceste simptome se manifestă atunci când este vorba de o infecție bacteriană sau un virus pe care organismul încearcă să-l elimine.
Tratament
Tratament medicamentos
Medicamente antidiareice: acestea reglează tranzitul intestinal și reduc numărul scaunelor. Pentru că pot induce constipația, medicii recomandă ca antidiareicele să nu fie utilizate în mod abuziv.
Medicamente antispastice: acestea reduc crampele și durerile abdominale.
Antibiotice: sunt folosite mai ales în cazul diareii infecțioase, au rolul de a distruge agentul patogen.
Regim alimentar
Tratamentul medicamentos nu este suficient, acesta trebuie să fie completat de un regim alimentar, fiindcă acesta contribuie la ameliorarea simptomelor.
Alimente recomandate: orez, banane, pâine prajită, brânză.
De evitat: preparatele prăjite, produsele lactate, alimentele bogate în zahăruri, fasolea, mazărea, conopida.
Probiotice
Poți completa regimul alimentar cu probiotice (ajută la vindecare și la refacerea florei intestinale).
Probioticele le poți lua fie sub formă de suplimente alimentare, fie prin alimente care conțin culturi bune de bacterii (murături, iaurt, chefir).
Tratamente naturiste
Există plante cu efecte antibacteriene, antiinflamatoare, calmante: mușețel, mentă, cimbru, fenicul.
Acestea calmează durerile abdominale specifice, ajută la modificarea consistenței scaunelor, reduc inflamațiile.
Remediile naturiste împotriva diareii se folosesc în completarea tratamentelor recomandate.
Hidratarea
Din cauza pierderii masive de fluide și electroliți, pacientul se poate deshidrata. Deshidratarea este periculoasă mai ales la vârstnici, copii mici și gravide. Examinarea pacientului poate evidenția semnele deshidratării: scăderea tensiunii arteriale, uscarea pielii și a mucoaselor, culoarea închisă a urinei.
Electroliții și lichidele au o importanță deosebită în rehidratarea și reechilibrarea organismului.
Se pot folosi săruri pentru rehidratare orală, dar și băuturi răcoritoare pentru sportivi, care vor reechilibra din punct de vedere electrolitic organismul.
Prevenție
Pentru a preveni bolile diareice acute, trebuie respectate reguli stricte de igienă și conduită:
- Una din cele mai importante măsuri este spălarea mâinilor în mod frecvent.
- Adoptă un regim alimentar echilibrat.
- Verifică ce calitate are apa potabilă.
- Consumă suplimente pe bază de probiotice.
- Fructele și legumele trebuie spălate temeinic.
- Evită să mănânci mâncare insuficient tratată termic.
- Evită să consumi lapte nepasteurizat.
- Pentru a preveni contaminarea altor membri ai familiei, dezinfectează temeinic toaletele și menține strictă igiena.
- Când călătorești este indicat să nu consumi apă neîmbuteliată sau gheață.
- Evită consumul de carne insuficient gătită, pește, fructe de mare, salate de crudități dacă nu cunoști condițiile în care au fost preparate.
Healthline, „Causes of Diarrhea and Tips for Prevention„: https://www.healthline.com/health/diarrhea
Diarrheal Diseases – Acute and Chronic – American College of Gastroenterology