Disbioza, dezechilibrul florei intestinale
Corpul tău este gazda a miliarde de colonii de bacterii inofensive, cunoscute sub numele de microbiotă. Majoritatea acestor bacterii au un efect pozitiv asupra sănătății și contribuie la procesele naturale ale corpului. Microbiota intestinală este un ecosistem echilibrat, care se autoreglează constant. Acest echilibru fragil poate fi perturbat destul de ușor. Termenul de disbioză descrie dezechilibrul microbiotei. Dezechilibrul microbiotei este asociat cu consecințe nocive pentru gazdă: constipație/diaree, balonare, flatulenţă, tulburări digestive, alergii. Află în continuare mai multe despre factorii care provoacă disbioză, cum să recunoști simptomele acesteia și ce poți face pentru a trata și preveni această afecțiune.
Cauzele disbiozei
Se spune că ești ceea ce mănânci și pe bună dreptate. Un organism care primește nutrienți prețioși din fructe, legume, leguminoase, semințe și lactate nu poate decât să fie plin de vitalitate, în vreme ce mâncarea de tip fast food, slabă în nutrienți sau mâncatul pe fugă și stilul de viață stresant nu pot decât să ducă la probleme de sănătate. Factorii care determină apariția disbiozei includ:
- Alimentație necorespunzătoare
- Consum excesiv de alcool
- Terapie medicamentoasă (în special cea cu antibiotice)
- Consum accidental de substanțe chimice
- Boli cronice ale tractului gastrointestinal
- Infecții virale sau bacteriene ale tractului digestiv
- Igienă dentară precară, care permite bacteriilor să se suprapopuleze și să formeze un dezechilibru în cavitatea bucală
- Niveluri ridicate de stres sau anxietate, care pot slăbi sistemul imunitar