Microbiota, totalitatea microorgansimelor din corpul uman
Organismul uman găzduiește miliarde de bacterii, virusuri și ciuperci, cunoscute în mod colectiv sub denumirea de microbiotă. Cea mai mare parte a acestor bacterii populează sistemul digestiv, flora intestinală conținând un număr impresionant de bacterii: de 10 ori mai multe bacterii decât numărul celulelor care formează organismul uman. Compoziția florei intestinale variază de-a lungul tractului gastrointestinal. La nivelul stomacului și intestinului subțire este prezent un număr relativ redus de specii bacteriene, în contrast cu densitatea crescută a populației bacteriene de la nivelul colonului (aproximativ 1012 celule bacteriene pe gram de conținut intestinal, reprezentând între 300 și 1000 de specii diferite).
Bacteriile benefice, zânele bune ale stomacului tău
Deși impresionante, toate aceste numere nu te determină să conștientizezi pe deplin importanța echilibrului florei intestinale pentru organismul tău. Astfel că o spunem altfel: În vreme ce unele bacterii sunt asociate cu boli, altele, cunoscute și sub denumirea de „bacterii benefice”, sunt extrem de importante pentru sistemul imunitar și multe alte aspecte ale sănătății. Bacteriile bune de la nivelul intestinului aduc beneficii multiple gazdei umane, între care: intervin și ajută la definitivarea proceselor de digestie, favorizează sinteza și absorbția unor vitamine esențiale, stimulează răspunsulul imunitar și, nu în ultimul rând, asigură o barieră împotriva florei patogene.
De ce este esențială grija pentru sănătatea intestinului?
Toate alimentele consumate sunt descompuse în intestin și livrate ulterior ca nutrienți în organism. Acest lucru este posibil numai cu un sistem digestiv sănătos. Un intestin sănătos conține bacterii sănătoase și celule imune care îndepărtează agenții infecțioși precum bacteriile, virusurile și ciupercile. Un intestin sănătos înseamnă organe sănătoase care funcționează în parametri normali, înseamnă imunitate puternică, înseamnă viață lungă trăită calitativ.